de musical hART

de musical hART

Over deze blog

Hier kan je de voorbereidingen van de musical hART op de voet volgen. hART wordt gebracht door de verenigingen voor toneel, muziek en dans in Herent. De musical vertelt een pakkend verhaal rond de historische figuur van pastoor Van Bladel.
Deze musical zal worden opgevoerd op 27, 28 en 29 april 2012 in de loods van BWK Herent (Foresco).

hART leeft voort in ... Uganda

naar 2012 ...Geplaatst door Pieter Verboven 23 nov, 2012 22:06:48

Dankzij de cateringploeg, hadden de medewerkers achter de schermen van de musical een origineel en herkenbaar T-shirt. Ze zorgden er ook voor dat de T-shirts na de musical een mooie bestemming kregen:

De T-shirts vonden nieuwe schouders in de kindergevangenis van Kampiringisa in Uganda, waar kinderen vaak onschuldig worden opgesloten. De organisatie Foodstep helpt er waar kan, en zorgde ervoor dat de T-shirts bij de kinderen terecht kwamen.

Je vindt meer informatie over de kinderen op www.kampiringisa.org.  • Reacties(0)//blog.hart-podium.be/#post101

Impressies en beschouwingen van een medespeler

naar 2012 ...Geplaatst door Pieter Verboven 02 mei, 2012 07:54:30

Intensief

Ik heb mogen meespelen in hART. Ik heb mij kunnen uitleven in mijn rol als presentator en onderwijzer. Ik heb er zelfs mijn snor voor laten groeien, en ik kreeg het compliment dat ik goed sta met bolhoed en pitteleer.

Het is voor mij een fantastische ervaring geweest dit te mogen mee maken met heel die bende van acteurs, zangers, muzikanten, danseressen. Geschminkt worden en er nog een hoofdmassage bij krijgen was zalig-rustgevend.

Het was wel zeer intensief en tijdrovend. We zijn vanaf de maand oktober aan het repeteren gegaan, twee avonden in de week, en de laatste maand nog meer, met enkele ganse zaterdagen, zonder de oefeningen thuis te tellen. De laatste week werd ik zwaar verkouden door in de loods te oefenen in een temperatuur van 5°C; ik kreeg schrik dat ik niet zou kunnen meedoen.

Ik heb pas bij de afbraak beseft welk werk verzet werd door de ploeg van decoropbouw en techniek. De hele voorbereiding heeft meer dan 4 jaar in beslag genomen. De ateliers van kleding en de catering hebben de creativiteit en het engagement van heel wat mensen en organisaties aangestoken. De organisatie en de pr was sterk. Ja, hART heeft de Herentse gemeenschap in beweging gebracht.

Geen simpele musical

Eigenlijk was het een kort verhaal: de 3 laatste dagen van pastoor Van Bladel. In het begin van de eerste wereldoorlog werd pastoor Van Bladel, die het opnam voor zijn parochianen tegen de plunderende en moordende Duitse invallers, weggevoerd naar Rotselaar. Daar werd hij gemarteld en dan naar het brandende Leuven geleid, waar hij aan het station werd terechtgesteld. Historische feiten recht uit de Geschiedenis van Herent geplukt in een sterk opgebouwd scenario aangevuld met ontroerende fictieve verhalen en prachtige liederen, ondersteund door meeslepende muziek.

Als acteurs konden wij dit verhaal tot leven brengen en al deze emoties beleven: vrolijkheid bij het fabrieksfeest, paniek bij het binnenvallen van de Duitse soldaten, protest tegen de waanzin van de oorlog, angst op de vlucht, vertwijfeling van de soldaat en zelfs van de officier die hun plicht moeten doen, hoop tegen beter weten in, geschokt bij het neerschieten van Jan Davidts uit Kessel-Lo en nog heviger verdriet, tot echte tranen toe, bij de terechtstelling van onze pastoor, huiver voor de gruwel, droefenis bij de begrafenis, blijheid met de dansende kinderen, onze toekomst. De kinderen zetten ons aan om samen een hart te vormen, om niet te vergeten, maar in onze gemeenschap door wind, zon en regen mens te worden en geschiedenis te maken.

Het was een musical, maar toch werd de oorlog niet simpel voorgesteld. Oorlog is een complex gebeuren van internationale machten, waarin schuld en onschuld altijd verweven zijn. Hoge mensen spreken hoge woorden, en beslissen over het lot van duizenden, met het wijnglas in de hand, maar de kleinen spelen niet met leven. Onschuldigen zijn het slachtoffer.

Een gewaagde onderneming

Voor mij als actieveling in de vredesbeweging en sociale organisaties was het een les in bescheidenheid. Wij denken vaak dat wanneer we een goed dossier hebben gemaakt, een petitie hebben gelanceerd, een persbericht uitgegeven en een leuke media-actie hebben opgezet, dat we de wereld hebben verzet. En nu heb ik ondervonden dat een artistiek project realiseren jaren van voorbereiding vergt, maanden van repeteren, samenwerking van zo vele organisaties en mensen.

Het was een gewaagde onderneming met amateurs, van wie sommigen, zoals ik, met weinig toneel- en zangervaring. Onze regisseur, algemeen dirigent, productieleider, zangbegeleiders en de twee Eva’s (regieassistentie en bewegingsregie) bleven in ons geloven en stimuleerden het vertrouwen in elkaar. Stap voor stap konden we groeien. Respect voor de ‘doorzettendheid’ van eenieder. We hebben een indrukwekkende prestatie geleverd en een mooi resultaat tot stand gebracht, waarmee we bijna tweeduizend mensen bereikten.

Dit betekent niet dat geen noot verkeerd werd gezongen of een tekst of beweging werd vergeten. Onderweg hadden wij kritiek op het laat op mekaar afstemmen van acteren, zang en muziek, en stoorde ik mij aan verwarrende kalenders. En het duurde lang eer we met alle acteurs samen konden repeteren, en het gewenste beeld konden vastleggen.

En nu?

Als vredesactivist vroeg ik mij ook af of in de programmabrochure en in de tentoonstelling we ook niet een link hadden kunnen leggen naar onrecht en oorlog nu, waar ook België in betrokken is, en waar onze zustergemeenschappen in Guatemala onder te lijden hebben. Misschien greep onze musical of muziektheater de toeschouwers sterk genoeg aan waardoor ze zelf die band maakten. Maar toch ligt hier volgens mij een opdracht voor onze gemeente, parochie, de culturele en sociale organisaties en de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking. We kunnen al beginnen met het in ere herstellen van het graf van pastoor van Bladel en met de vredeswake eind september te laten voortbouwen op hART met een actuele thematiek.

Proficiat

Ik ontving ook mooie proficiat-wensen, waarvan ik er een paar wil delen.

‘Ik vind het een unieke creatie die met heel veel inleving werd gespeeld en gebracht. Voor mij authentieke kunst van de hoogste plank. Ook inhoudelijk was
het sterk: een spel dat doet nadenken over de gruwel van de oorlog en dat
het verlangen naar vrede voedt’. Jo Hanssens, voorzitter van Pax Christi Vlaanderen

‘Wij zijn vrijdagavond met heel het gezin komen kijken en genieten van het spektakel. Echt de moeite!

Een teken dat er gewerkt wordt aan de vredesproblematiek op lokaal vlak, met opnieuw een pluim voor Herent. Het was op sommige momenten (liedjes) echt beklijvend, ontroerend. Bijna filmisch, als de soldaten binnenkomen. Mooie kostuums en dans. Enfin, ik heb er van genoten. En voor onze computerkinderen was het eens iets anders’. Tom Sauer, professor internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen, ambassadeur voor de vrede van Pax Christi Vlaanderen.

Marcel De Prins

  • Reacties(1)//blog.hart-podium.be/#post100

Niets dan positieve reacties

naar 2012 ...Geplaatst door Pieter Verboven 29 apr, 2012 10:43:24

De musical krijgt niets dan positieve reacties. Het publiek is enthousiast en beloonde de deelnemers al twee maal met een staande ovatie! Ook de pers is lovend. Her lees je al een mooi verslag van de WAK-reporters: http://wak2012.blogspot.com/2012/04/herent-loopt-storm-voor-hart.html.


  • Reacties(1)//blog.hart-podium.be/#post99

Première in de roos

naar 2012 ...Geplaatst door Pieter Verboven 28 apr, 2012 02:08:11
Met een volle zaal, geconcentreerde acteurs, dansers, zangers, orkest en koorleden kon de première niet stuk. En zo geschiede! En achteraf werd er fink nagekaart bij een hART-bier of anders lekkers. Zaterdag: deel 2!

  • Reacties(4)//blog.hart-podium.be/#post98

We repeteren er op los

naar 2012 ...Geplaatst door Pieter Verboven 21 apr, 2012 00:38:50

Met de première in het vooruitzicht wordt er volop aan de laatste puntjes gewerkt, zowel voor als achter de scene. De acteurs, muzikanten, dansers en technische medewerkers brengen stilaan het Herent uit 1914 weer tot leven ... Enkele foto's van de vorige repetitie (Patrick Buvens).

  • Reacties(1)//blog.hart-podium.be/#post97

Dansers verkennen de scene

naar 2012 ...Geplaatst door Pieter Verboven 15 apr, 2012 11:16:24

De dansers van Villa Dansa onder leiding van Elke Velle verzorgen de choreografie van de musical. Gisteren verkenden ze de scene en repeteerden ze samen met de rest van de cast en het orkest van harmonie en brassband met dirigent Kris Stroobants en regisseur Jan Reynaerts. Geweldig om zien hoe alles stilaan in elkaar schuift!
  • Reacties(0)//blog.hart-podium.be/#post96

hART aan de ontbijttafel

naar 2012 ...Geplaatst door Pieter Verboven 15 apr, 2012 10:03:51

De volgende weken vind je hART ook aan de ontbijttafel. Heerlijk hART-brood wordt aangeboden door de Herentse bakkers. Smakelijk!

  • Reacties(0)//blog.hart-podium.be/#post95

Cateringploeg is er klaar voor

naar 2012 ...Geplaatst door Pieter Verboven 14 apr, 2012 18:16:06
Met een puike service op de eerste grote repetitie voor alle medewerkers (dansers, muzikanten, koor, acteurs, en technische crew) is duidelijk dat de cateringploeg er helemaal klaar voor is. Met dank aan Rik en de ganse crew! Met de hART t-shirts aan is het helemaal af.


  • Reacties(0)//blog.hart-podium.be/#post94
Volgende »